Voordeel tot 30% | Levenslange garantie | 30 dagen bedenktijd
Lab Grown diamant (ook wel Lab Created Diamonds genoemd) wordt in gelijkende omstandigheden gemaakt als de natuurlijke diamant om zo het beste resultaat te creëren.
Voor alle verschillen tussen diamant en Lab Grown diamant klik hier
Voor het maken van Lab Grown diamant zijn veel onderzoeken vooraf gegaan. Om natuurlijke diamant te creëren worden koolstof deeltjes tot ver onder het aardoppervlak samengeperst. Om een uiteindelijke diamant te kunnen vormen, zullen deze deeltjes miljoenen jaren lang samengeperst moeten worden. Voordat de diamant kan worden gewonnen, moeten er mijnen worden gegraven. De manier waarop deze mijnen worden gegraven en gebruikt zijn niet ecologisch verantwoord. Dit is één van de redenen dat er veel mijnen zijn gesloten. Sinds jaar en dag zijn wetenschappers bezig met het maken van diamant imitaties. Van zirconia tot synthetische diamant. Voor meer informatie over diamant imitaties klik hier.
Nooit is het men gelukt een identieke diamant te maken. De HPHT-techniek die nu wordt gebruikt om Lab Created diamant te creëren bestaat al veel langer. Deze techniek werd al jaren in Rusland gebruikt om diamant te maken voor de industrie. De diamanten die hier werden geproduceerd waren van zo slechte kwaliteit dat deze niet gebruikt konden worden in sieraden. Tegenwoordig kan door middel van deze techniek diamant worden geproduceerd van hoge kwaliteit en in grote getallen.
Net als natuurlijke diamant wordt Lab Grown diamant ook gemaakt door middel van koolstof deeltjes. Deze kleine deeltjes worden als zaadjes in de machine geplaatst. De diamant wordt gevormd via een kristal “zaadje” van grafiet of diamant poeder. Deze laten ze groeien onder een druk van >55000 atm dit is vergelijkbaar met het plaatsen van de Eiffeltoren precies op het “zaadje”. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat het proces om een natuurlijke diamant te vormen wordt nagebootst in een machine.
Onder deze extreme druk en temperatuur van > 1400˚C groeit het “zaadje” in een dag naar een diamant van 1 krt. De natuur controleert de deeltjes die worden samengeperst niet, hierdoor kunnen er onzuiverheden (insluitsels) in de steen ontstaan. Het ontwikkelen van een natuurlijke heldere diamant is dan ook erg kostbaar.
Het door de mensen ontwikkelde proces wordt ook wel HPHT genoemd, High Pressure High Temperature.
In het begin was het moeilijk om kleurloze diamanten te maken en kwamen er meestal geel-oranje diamanten uit en andere kleuren en was het deel dat kleurloos was heel klein. Tegenwoordig hebben ze hier meer controle over en worden er nu zelfs top kwaliteit diamanten gemaakt. Het mooie van Lab created diamanten is dat ze er dus ook in allerlei kleuren zijn. Bijvoorbeeld de roze diamant in natuurlijk is nu zo extreem duur geworden dat deze bijna onbetaalbaar is. Maar in lab created is deze goed verkrijgbaar. De verwachting is dat hierdoor de gekleurde diamanten ook weer een opleving zullen gaan krijgen in de markt.
Het proces van CVD diamanten is geheel anders dan het natuurlijke proces en het HPHT proces. CVD betekend Chemical Vapor Desposition.
Bij CVD diamanten wordt een diamant gevormd door een mengsel van koolwaterstofgassen te verdampen onder druk. Op een speciaal platform waar koolstof achterblijft na het verdampen worden diamanten gevormd. Tegenwoordig is dit een van de meest gebruikte methodes om een diamant te vormen.
Lab Grown diamant wordt nog regelmatig verward met zirconia, mossanite of synthetische diamant, maar dat is zeker niet zelfde. Dit zijn absoluut geen diamanten. Voor meer informatie over alle diamant imitaties klik hier.