Voordeel tot 30% | Levenslange garantie | 30 dagen bedenktijd
Parels zijn in te delen in twee groepen. Dit zijn de natuurlijke parels en de gecultiveerde parels. Vaak vergissen mensen zich en denken dat gecultiveerde parels geen ‘echte’ parels zijn. Het verschil tussen natuurlijke en gecultiveerde parels is dat natuurlijke parels, zoals de naam eigenlijk al zegt, in de natuur gevonden worden. Gecultiveerde parels zijn gekweekt. Het zijn dus wel echte parels alleen worden deze in grote wateren gekweekt in oesters door de mensen.
Het voordeel van de gecultiveerde parels is dat de mensen invloed hebben op het milieu waarin de schelpen leven. Hierdoor kunnen er mooiere en betere kwaliteit parels worden gekweekt. In de natuur is het moeilijker om een mooie kwaliteit parel te vinden. Wanneer deze dus wel gevonden wordt zijn deze kostbaar, zeker wanneer een parelsnoer samengesteld is met gelijkende natuurlijke parels. Een andere reden dat er meer gecultiveerde parels worden verkocht is omdat de winning van natuurlijke parels ecologisch niet verantwoord is. Dit is ook één van de redenen dat wij geen natuurlijke parels aanbieden.
Een ander onderscheid in de parel wereld zijn de zoutwaterparels en de zoetwater parels. Beide kunnen in de natuur gevonden worden en gecultiveerd. Een leuk weetje, zout water parels ontstaan in oesters en zoetwater parels in mosselen.
Akoya parels: Dit zijn witte parels van kleiner formaat, vaak gekweekt in Japan.
Zuid- Zee parels: Dit zijn grotere formaat parels. Over het algemeen wit van kleur maar komt ook voor in andere kleuren. Plaatsen waar deze parels gevonden en gekweekt worden zijn Australië, Indonesië, Pacific Eiland en China. De parels worden natuurlijk op specifieke plekken gevonden en gekweekt. De kans is klein dat je zelf parels zult vinden in deze gebieden.
Tahiti parels: Herkenbaar aan de typische zwart en grijze kleur. Vergelijkbaar met olie. De parel kan verschil in kleurgloed hebben. Bijvoorbeeld een zwarte ondergrond met paarsige gloed. De parels worden geproduceerd door zwart-lip oesters afkomstig van Tahiti en the Cook Island.
Zoetwater parels werden in de natuur vooral gevonden in Europese landen. Tegenwoordig worden de zoetwaterparels alleen nog gevonden in Schotland, Letland en Noord-Amerika. China is momenteel de grootste producent in het kweken van zoetwater parels (gecultiveerd). Naast China is Japan ook één van de grotere producenten. Gecultiveerde zoetwaterparels zijn te herkennen aan de vorm, vaak omschreven als aardappel vorm of ovaal. Ook de prachtige glans is kenmerkend voor de gecultiveerde zoetwaterparels. Bij DiamondsByMe werken we met zoetwaterparels.
Waarde bepalingen van Parels
Belangrijk voor de waardebepaling van parels is de kleur (colour), de glans (lustre) de vorm (shape) en de oppervlakte (surface smoothness).
Ben je er niet zeker van of je parels echt zijn, dan zijn er meerdere indicaties om dit te testen. onechte parels zijn doorgaans allemaal van dezelfde grootte. Echte parels zullen altijd iets van elkaar afwijken.
Verder kun je voorzichtig twee parels tegen elkaar aan wrijven. Voel je een lichte weerstand, dan kun je ervan uitgaan dat je een echte parel hebt. Onechte parels geven geen weerstand omdat ze glad zijn. Je kunt deze test ook uitvoeren door de parels over je tanden te laten glijden. Echte parels zullen een lichte weerstand geven.
En de laatste indicatie dat je met echte parels te maken hebt, is dat deze doorgaans, ook bij warm weer, koel aanvoelen. Kunstparels zullen warmer aanvoelen.
Kleur (colour)
De waarde voor wat betreft de kleur van parels is net als edelstenen erg modegevoelig. Wanneer er veel vraag is naar een bepaalde kleur zal dit ook in prijs verschillen.
De glans (Lustre)
De glans van een parel bepaalt voor een groot gedeelte de waarde van de parel. Deze heeft namelijk een grote invloed op de kleur. Wanneer de glans van perfecte kwaliteit is zal deze direct in het oog springen. Het luster van de parel is een complex effect wat niet te vergelijken is met de glans van edelstenen.
De vorm (shape)
Langere tijd was het de bedoeling om de parels zo perfect rond mogelijk te kweken. Tegenwoordig worden er ook veel barokparels gekweekt. Dit zijn parels is de meest bijzondere vormen. Vaak gaan barokparels gepaard met onzuiverheden zoals een mindere glans of kleine putjes in het oppervlak. Het mooie van de barokparel is dat je nooit een identieke parel zult vinden.
De oppervlakte (surface smoothness)
Om het mooiste effect te creëren bij een parel moet de oppervlakte zo glad mogelijk zijn, Omdat wij te maken hebben met een natuurproduct komt het wel eens voor dat deze kleine putjes of lichte strepen bevat op het oppervlak. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat de parels die wij in onze sieraden verwerken van goede kwaliteit zijn.
Molecuulformule Calcium carbonaat, Conchiolin en water
Geboorte steen Maand juni
Voor alle geboorte stenen klik hier
Hardheid Mohs Specifieke hardheid: 3,5 tot 4
Parels zijn erg zacht en kunnen dan ook snel beschadigen. Dit herken je terug als putten en krassen op de steen en in het ergste geval breuken.
Kleur
De parelkleuren die wij aanbieden:
Zoetwaterparels
– Zwart
– Grijs
– Wit
– Bruin
De parels afgebeeld geven een indicatie van de kleur. We hebben natuurlijk te maken met natuurlijk materiaal. Dit kan altijd iets afwijken van kleur, vorm en glans. Mocht je interesse hebben in een andere kleur parel kunnen wij deze altijd voor u zoeken. Laat ons dit weten per email, wij helpen graag verder met het samenstellen van jouw droomsieraad.
Herkomst & Historie
De meeste gecultiveerde parels komen uit Azië, met name China en Japan. Zij hebben hier de zogenoemde parel boerderijen (farms). Dit zijn voetbalvelden grote wateren waarin parels geweekt worden. Nu denken de meeste mensen dat dit niet goed is, maar deze schelpen worden goed verzorgd en ‘hergebruikt’. Juist door deze boerderijen worden de zeedieren met rust gelaten. Naast de bekende Aziatische landen werden er vroeger veel natuurlijke parels gevonden in Europese gebieden. Momenteel zijn er alleen nog natuurlijke zoetwaterparels te vinden in Schotland, Letland en Noord-Amerika. In de zee van Australië, Indonesië en langs verschillende eilanden als Tahiti zijn er nog natuurlijke parels te vinden. Vroeger dachten de Grieken dat parels de vreugdetranen waren van de liefdesgodin Aphrodite.
De parel is de geboortesteen van de maand juni, en hoort bij de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft.
De parel zou als helende werking hebben dat deze voorspoed en geluk aantrekt. De aura kan ermee worden gereinigd, en ziel en geest gezuiverd. Daarnaast is de parel een kalmerend en geeft het een gevoel van tevredenheid.
Verzorging
De verzorging van parels is erg belangrijk. Naast dat parels erg zacht zijn, zijn deze ook erg gevoelig voor milde zuren. Wij benadrukken vooral zeep, parfum en andere cosmetica. Dit kan op langere duur de parel volledig verwoesten. Hiernaast moet ook rekening gehouden worden met hitte, bijvoorbeeld een sauna zou al kunnen zorgen voor scheuren in het oppervlak.
Gebruik voor het schoonmaken van een parel een zachte doek met schoon lauw water. Droog vervolgens de parel ook weer af met een zachte doek. (het liefst katoen). Heb jij een geknoopt parelsnoer, dan is het belangrijk om na het schoonmaken het snoer bij het drogen neer te leggen op een doek. Dit om het uitrekken van het collier te voorkomen.
Imitaties
In veel winkels (niet zijnde juweliers) waar parels imitaties worden verkocht maken gebruik van glas of plastic imitaties. Naast deze imitatie gebruikten ze ook vaak schelp met hierover een parelmoer imitatie laag. Imitatie parels met een parelmoer coating worden ook wel essence d’orient genoemd.
Sieraden met witte parel zijn hier te vinden: