Voordeel tot 30% | Levenslange garantie | 30 dagen bedenktijd
Als het gaat om het kiezen van de perfecte diamant voor uw sieraden, speelt de vorm een belangrijke rol. Steenvormen bepalen niet alleen het ontwerp van uw sieraad, maar ook de symboliek en draagbaarheid ervan. Hier bespreken we de verschillende diamantvormen, en punten van overweging bij het kiezen van een steenvorm.
De wereld van sieraden evolueert voortdurend, en steenvorm trends vormen hierop geen uitzondering. Hoewel er zelden nieuwe slijpvormen bijkomen en de ronde diamant van oudsher de meest gekozen steenvorm is, zie je wel een verschuiving in populariteit van verschillende steenvormen door de jaren heen. Doordat lab-grown diamanten hun intrede hebben gedaan, zijn andere steenvormen dan de briljant geslepen diamant meer in trek, omdat deze betaalbaarder zijn dan natuurlijke diamant.
Naast de ronde diamant, ofwel de briljant geslepen diamant, hebben we de zogenoemde fancy shapes. Welke dit zijn bespreken we hieronder.
Dit is de meest bekende steenvorm. Een vorm die zich kenmerkt door veelzijdigheid, en daardoor ook het meest populair is voor verlovingsringen omdat het voor vrijwel elk sieraad ontwerp geschikt is, en omdat het briljantslijpsel als het meest optimale slijpsel wordt gezien.
Indien de diamant goed geslepen is zorgen de 57 of 58 facetten ervoor dat het licht op de meest optimale wijze door de steen wordt gevangen waardoor deze een prachtige schittering heeft, ook wel het vuur van de diamant genoemd.
Je hoort mensen soms spreken over briljant als synoniem voor diamant. Dit klopt niet helemaal, aangezien een diamant ook een andere slijpvorm kan hebben. Wat met briljant bedoeld wordt, is de briljant geslepen diamant. Rosie Huntington-Whiteley werd verrast door haar partner Jason Statham met een schitterende vijf karaat briljant geslepen diamant toen hij haar ten huwelijk vroeg.
DiamondsByMe heeft een uitgebreide collectie verlovingsringen met ronde diamant.
Spreekt deze slijpvorm je het meeste aan, neem dan eens een kijkje bij de diverse ontwerpen.
Ben je benieuwd hoe de briljant geslepen diamant tot stand is gekomen? Lees dan verder voor de geschiedenis achter de meest optimale slijpwijze.
Een glamoureuze diamantvorm is de smaragd geslepen steen met zijn rechthoekige vorm, afgesneden paviljoen en hoekpunten. De 57 facetten zijn trapsgewijs aangebracht, en dat gevoel krijg je ook wanneer je de steen ziet. Geen eindeloze dieptes zoals bij een radiant geslepen diamant, maar een prachtige, elegante steenvorm. Bij een smaragd geslepen diamant speelt de kwaliteit een grote rol. Door de wijze van slijpen zie je namelijk elke imperfectie in de steen. Het advies is dan ook om minstens voor VS kwaliteit te kiezen om een mooie heldere steen te kunnen garanderen.
Een beroemde draagster van een smaragd geslepen diamant was wijlen Prinses Gracia, misschien beter bekend als filmster Grace Kelly. Zij droeg een diamant van maar liefst 10.5 karaat. Een meer hedendaagse bezitster van een smaragd geslepen diamant is Beyoncé. Benieuwd naar onze modellen? Kijk dan eens naar onze verlovingsringen met emerald diamant
De cushion cut diamant wordt in het voorbijgaan soms aangezien voor een briljant geslepen steen. Pas bij een tweede kijkje ziet men het verschil. Toch is het eerder een variant op de princess cut dan op de brilliant cut. De grote facetten in de steen geven een extra schittering.
De naam van de vorm zegt het al: de diamant is als een soort kussentje geslepen waardoor het, ondanks de hardheid van de steen, iets zachts uitstraalt. Deze steenvorm is dan ook bij uitstek geschikt voor een romantisch, vintage sieraad. DiamondsByMe biedt een uitgebreide collectie verlovingsringen met cushion diamant. Laat je verrassen door de volheid van deze prachtige steen.
Een beroemde draagster van een 3.0 karaat cushion geslepen diamant uit Botswana is Meghan Markle.
De ovale diamant met 57 facetten straalt een prachtige tijdloosheid uit, en leent zich voor allerlei soorten ontwerpen. Het lijkt qua slijpvorm veel op de briljant slijpwijze, maar door de uitgestrekte vorm van de steen en de grotere tafel lijkt de ovale diamant optisch groter. Ook doet de uitgestrekte vorm de vinger langer lijken. Het mooist komt de steenvorm tot zijn recht in elegante en traditionele ontwerpen, maar waarbij men wel op zoek is naar iets unieks.
Princess Catherine draagt de verlovingsring van wijlen haar schoonmoeder, Lady Diana, waarin een prachtige ovaal geslepen steen in is gezet. Deze Lady Diana ring, of entourage ring, maakt ook deel uit van de collectie van DiamondsByMe, waarbij de ovale steen wordt omlijst door een rij kleinere diamanten die de centersteen op een prachtige wijze completeren. Maar ook als een eenvoudige solitaire ring met ovale diamant als eyecatcher, is deze slijpvorm een goede keuze. Blake Lively bijvoorbeeld, draagt een prachtige ovale diamant van ongeveer 12 karaat, welke is gezet in een eenvoudige zetting met een smalle band, waardoor de diamant des te meer opvalt.
Spreekt de ovale diamant je aan, neem dan eens een kijkje bij onze verlovingsringen met ovale diamant.
De elegantie en verfijning van de peer diamantslijpsel is een van de redenen waarom het zo populair is. De peervorm wordt vaak gezet in vintage ontwerpen omringd door kleinere diamanten. Het voegt een vleugje elegantie en verfijning toe met zijn unieke vorm en 58 facetten.
Voor de peervormige steen is een zeer goede kwaliteit van de slijpvorm belangrijk om verzekerd te zijn van een prachtige schittering.
Doordat een kant van de peervorm een scherpe hoek is, wordt de steen doorgaans gezet in een zetting die de punt omsluit, om deze te beschermen tegen breuk of splijting. Vandaar zie je ook vaak de peervormige diamant in een entourage ring of in een halo, waarbij de zijstenen de peervormige diamant omlijsten en deze beschermen.
De bekendste peervormige diamant bevindt zich in de scepter die deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen. Deze Culligan diamant weegt zeker 530 karaat!
Benieuwd hoe DiamondsByMe de peervormige diamant verwerkt in sieraden? Kijk dan bij onze collectie verlovingsringen met peer diamant.
Met zijn vierkante of rechthoekige vorm en spitse hoeken leent deze diamantvorm zich uitstekend voor moderne sieraden met strakke lijnen. Deze vorm heeft 58 of 76 facetten, wat zorgt voor een prachtige schittering en diepte. De princess cut lijkt optisch groter dan een brilliant cut, maar is doorgaans wel voordeliger, omdat bij het slijpproces minder van de steen afgeslepen wordt, waardoor er meer aan karaat gewicht overblijft.
Hoewel we deze steen hebben geplaatst bij de moderne diamantvormen, kan een princess geslepen steen natuurlijk ook heel mooi staan in een klassieke halo zetting, of in een vintage ontwerp. Ook als solitaire steen is de princess cut een uitstekende keuze. Benieuwd naar deze veelzijdige steen? Kijk dan bij onze verlovingsringen met princess diamant.
Wanneer je deze vierkante diamantvorm ziet met zijn 58 facetten, roept het direct beelden op van art deco-achtige ontwerpen. Art Deco is natuurlijk een stijl uit het verleden, en de Asscher cut was op het toppunt van zijn populariteit in de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Maar deze stijl is herontdekt en momenteel weer helemaal trending. Mede vanwege zijn geometrische look zal de Asscher diamant steeds populairder worden. Daarom hebben we deze slijpvorm ondergebracht onder de moderne slijpvormen.
De Asscher slijpvorm is ontwikkeld in 1902 door de Amsterdamse diamantslijper Joseph Asscher. De Asscher slijpvorm bestaat uit 58 facetten en is van bovenaf gezien achtkantig. De hoeken zijn niet puntig en daardoor is er minder kans op breuk van de steen.
De bekendste Asscher cut diamant is een steen van 33.19ct en staat bekend als de Krupp-diamant. Elizabeth Taylor was de trotse eigenares van deze steen, welke was gezet in haar verlovingsring. Een hedendaagse draagster van een 3.5 karaat Asscher geslepen diamant is Pippa Middleton.
Kijk hier eens bij onze collectie verlovingsringen met Asscher diamant.
De trillion cut is ook een slijpvorm ontworpen door de gebroeders Asscher. Het is een zelfde soort slijpvorm als het asscher slijpsel, maar dan is deze geslepen in een driehoekige vorm. In 1962 werd deze door de Henry Meijer Diamond Company van New York gedeponeerd. Momenteel is het patent verlopen en kan deze naam voor alle driehoekige slijpvormen gebruikt worden. Om er voor te zorgen dat alleen de echte trillion cut gebruikt wordt, geven wij hier altijd een officieel GIA certificaat bij.
De radiant geslepen diamant lijkt op het eerste gezicht op de smaragd of emerald geslepen steen, en wordt er soms mee verward. De vorm lijkt in eerste instantie hetzelfde. Echter, het verschil is overduidelijk wanneer je in de steen gaat kijken. Door de wijze van slijpen lijkt de radiant diamant met zijn 70 facetten duizelingwekkend diep. Qua slijpwijze heeft het echter meer van de princess geslepen steen. Het grootste verschil tussen de twee is, dat de radiant diamant afgeronde hoeken heeft, wat het iets minder kwetsbaar maakt dan de scherpe hoeken van de princess cut.
De radiant steenvorm staat voor glamour en durf, en heeft de laatste tijd enorm aan populariteit gewonnen. De slijpwijze an sich is een van de jongste. De radiant cut werd pas in 1976 uitgevonden door Henry Grossbard, een meester diamantslijper die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Oostenrijk naar de Verenigde Staten emigreerde. Na uitvinding van de radiant cut richtte hij de Radiant Cut Diamond Company op, een bedrijf wat ervoor bedoeld was om de radiant slijpvorm in de markt te zetten. En dat is gelukt, want deze prachtige slijpvorm is niet meer weg te denken. Kijk maar eens bij onze verlovingsringen met radiant diamant.
Zeg het met vormen… de hartvorm is natuurlijk het ultieme symbool voor romantiek, de diamant staat voor duurzaamheid. Verbind de twee en er ontstaat een perfecte keuze voor uitingen van oneindige liefde. Wat minder vaak gekozen als steenvorm in sieraden, maar daarom niet minder schitterend. Een prachtige romantische steen met een unieke schittering. Het hart als steenvorm bestaat al een aantal eeuwen. De eerste keer dat er melding van werd gemaakt was in een brief uit 1463 van de Hertog van Milaan aan Nicodemo.
De heart cut heeft 59 facetten, en het vormt een echte uitdaging voor de diamantslijper. Niet alleen dient deze te zorgen voor de meest optimale schittering van de diamant, ook moet extra gekeken worden naar de symmetrie, zodat beide zijden van het hart dezelfde volheid en hoogte hebben. Avril Lavigne werd ten huwelijk gevraagd in Parijs, de stad van de liefde, met een hartvormige diamant van 14 karaat.
Wil je dit ultieme symbool van liefde in een sieraad? Kijk dan eens bij onze verlovingsringen met hart diamant.
Een steenvorm die je niet vaak zult zien, maar wel heel gedurfd en opvallend is, is de marquise slijpvorm. De ovale vorm die aan beide zijden taps toeloopt, heeft wat weg van een bootje.
Net als de briljant geslepen steen heeft de marquise cut 57 facetten, wat zorgt voor een prachtige schittering.
Door zijn verlengde vorm is deze steenvorm bij uitstek geschikt voor brede en fijne vingers, omdat het de vinger optisch langer doet lijken.
De marquise slijpvorm is uitermate geschikt voor modellen met een entourage of een halo zetting. De zijstenen vullen de aparte vorm aan en laten deze nog mooier schitteren. Extra puntje is, dat de taps toelopende hoeken van de marquise cut kwetsbaarder zijn voor beschadiging. Door middel van een halo of een entourage zetting wordt de steen beschermd door de zijstenen. Een van de beroemdste draagsters van een marquise diamant in haar verlovingsring was stijlicoon Jackie Kennedy.
Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het selecteren van een steenvorm is de hardheid en duurzaamheid ervan. Sommige edelstenen staan bekend om hun vermogen om dagelijkse slijtage te weerstaan.
De bekendste hiervan is natuurlijk de diamant. De hardste edelsteen kan alleen worden geslepen met een andere diamant. Juist vanwege zijn hardheid en hierdoor zijn duurzaamheid, is de diamant erg populair als edelsteen in verlovingsringen, omdat het symbool staat voor tijdloosheid. Omdat het zo’n harde steen is en hierdoor minder snel vatbaar voor beschadiging, wordt het ook gezien als een duurzame edelsteen. Omdat het een steen is die in principe heel lang mee kan gaan.
Maar elke slijpvorm heeft zijn voors en tegens. Stenen als de princess cut, de peervorm en de marquise zijn wat kwetsbaarder vanwege hun scherpe hoeken. Bij de peervorm en de hartvormige diamant moet goed worden gelet op de symmetrie voor een optimale schittering. En bij de emerald cut (smaragd geslepen steen) is het, zoals eerder benoemd, erg belangrijk te kiezen voor een zeer goede kwaliteit steen omdat in deze slijping elke imperfectie kan worden waargenomen.
Wanneer we dieper ingaan op de duurzaamheid van diamant, kunnen we nog een onderscheid maken tussen natuurlijke en lab-grown diamant. Lab-grown diamant wordt gegroeid in een laboratorium, en omdat de natuur minder belast wordt dan bij het delven naar natuurlijke diamant, wordt de lab-grown meer en meer gekozen als de duurzame variant. De kwaliteit van lab-grown diamant is dusdanig hoog, dat je geen verschil ziet tussen natuurlijke en lab-grown diamant. Maar zeker voor grotere stenen kan het prijsverschil behoorlijk oplopen. Fancy shapes zijn in dat opzicht voordeliger qua prijs, en worden daardoor ook steeds vaker gekozen.
Gaan we in op de symboliek achter een diamant, dan is er niet een zekere symboliek aan te wijzen met betrekking tot de slijpvorm, wél voor diamant als edelsteen. Deze staat voor zuiverheid en eeuwigdurende liefde. Voor een extra romantisch tintje kun je natuurlijk kiezen voor de hartvormige diamant.
De steenvormen die wij kennen zijn natuurlijk niet vanuit het niets ontstaan. Hier is een hele ontwikkeling aan vooraf gegaan.
Tussen 1400 en 1500 kwamen juweliers erachter dat ruwe diamant de potentie had om een prachtige steen te worden, mits ze goed werd bewerkt. Door het besef dat de kristallen in de ruwe diamant achtkantig waren, bedacht men de eerste slijpwijze van de diamant, namelijk een vorm met acht facetten, welke tegenwoordig ook wel het puntslijpsel wordt genoemd. Dit waren de eerste stappen op de weg naar het blootleggen van de schoonheid van de diamant.
De slijpers van die tijd bleven niet stilzitten, want in de jaren erna kwam men erachter dat het puntslijpsel verbeterd kon worden door een plat vlak te vormen, wat de tafel heet. Dit deden zij door een stukje van de achtkant af te zagen.
Om de diamant beter bestand te maken tegen barsten tijdens het slijpen werd een kollet toegevoegd, ook wel de bodem van de steen. Het is het kleinste en onderste facet van de diamant.
De Vlaamse uitvinder en diamantsnijder Lodewyk van Berken bedacht dat een diamant symmetrisch moest zijn voor de mooiste schittering.
Men begon steeds innovatiever de diamant te slijpen, door de kennis die men inmiddels had over de bewerking van diamant, maar ook doordat de gereedschappen die men gebruikte steeds moderner werden.
In de 16de en de 17de eeuw werden extra facetten toegevoegd en ontstond de Rosette slijpvorm met driehoekige facetten. Hiernaast werd ook de Peruzzi slijpvorm geïntroduceerd, welke maar liefst 33 facetten had.
De huidige briljant vorm is uiteindelijk ontstaan dankzij de innovatieve gereedschappen die voorhanden werden in de 20ste eeuw, en door de wiskundige studie die de in België geboren ingenieur Marcel Tolkowsky uitvoerde. Als lid van een Joodse familie van diamantslijpers uit Polen, wist hij als geen ander hoe de diamant bewerkt kon worden. In 1919 werd door hem een wiskundige methode ontwikkeld en kwam de briljant geslepen diamant met 58 facetten op de markt. Van sieraden met diamant, wordt vandaag de dag ongeveer 75% gezet met briljant geslepen diamanten.
Nu je wat meer weet over de verschillende slijpvormen van diamant, willen we je uitnodigen een kijkje te nemen op onze website bij de uitgebreide collecties die wij bieden. Het mooie is dat elk sieraad op onze website aanpasbaar is naar jouw eigen wensen en budget.
Veel plezier met het samenstellen van jouw sieraad!