Vroege kerstshoppers krijgen een gratis cadeau (t.w.v. €399) - actie eindigt op 2 dec
Edelsteen Educatie
Diamondsbyme
6 december 2022
Share
De geboortesteen van de maand oktober is de opaal! De opaal is een hele bijzondere steen en wordt ook wel gezien als de regenboog onder de edelstenen. Het unieke aan de opaal is namelijk dat één steen kan bestaan uit verschillende kleuren. De opaal heeft vaak (maar lang niet altijd!) een transparante of witte basiskleur die, afhankelijk van de lichtinval, een prachtig kleurenspel laat zien. De opaal doet ons daarom ook een beetje aan Winter Wonderland denken, wat de pijn van het eindigen van de zomerperiode toch een beetje doet verzachten.
Maar waar komt dit indrukwekkende kleurenspel van de opaal vandaan? De opaal heeft minieme openingen in zijn structuur, welke zijn gevuld met zogenoemd secundair kiezelzuur tijdens het verhardingsproces van de steen. Misschien is dit ook wel de reden dat deze edelsteen benoemd is tot de officiële edelsteen van Australië! Australië is dan ook de grootste bron van opalen. De bronnen in Australië zijn namelijk goed voor meer dan 90% van al het gedolven opaal wereldwijd. Ook de kwaliteit van het Australische opaal wordt als beste beoordeeld. Deze opalen worden ook wel vuuropalen genoemd door de opvallende kleurenspelen in de stenen. Daarnaast is er in Australië een fossiel gevonden van een Pliosaurus, waarvan het skelet volledig in opaal is veranderd. Dit fossiel van ongeveer 100 miljoen jaar oud is nu te bewonderen in het National Museum in Sydney.
Het woord opaal stamt af van het Sanskriet úpala, wat edelsteen betekend. Meestal is deze edelsteen doorzichtig of doorschijnend en het klinkt misschien vreemd, maar deze ‘steen’ bevat bijzonder veel water: het percentage aan water kan namelijk oplopen tot 30%! Deze edelsteen kan ontstaan als opvulling van spleten of gaten in een rotsen bij vorming van fossielen. De opalen met het meeste indrukwekkende kleurenspel (ook wel opalescentie genoemd) worden gecategoriseerd als vuuropalen of edelopalen. Gewoon opaal komt heel veel voor. Hiervan is echter maar een klein deel van edelsteenkwaliteit. Daarnaast is er ook veel synthetisch (gemaakt) opaal in omloop. De originele opaal is van de synthetische opaal te onderscheiden door deze te bekijken onder een vergrootglas, aangezien de originele opaal een bijzondere ‘schubachtige’ structuur heeft. Daarnaast zijn synthetische opalen vaak erg poreus.
Sinds de oudheid wordt de edelsteen opaal al gebruikt. Er zijn documenten gevonden van ca 500 BC waarin staat vermeld dat de opaal werd gebruikt voor de productie van gereedschap en voor siervoorwerpen. De Romeinen zagen de opaal als een magische steen. Men geloofde dat de bijzondere edelsteen ongeluk bracht voor de mensen die hem niet goed reinigden. Daarnaast zou de steen helpen tegen melancholie en zenuwen, én er werd geloofd dat de steen het gezichtsvermogen herstelde door de ogen meer glans te geven. In de 16e eeuw hebben Spaanse veroveraars allerlei edelstenen meegenomen vanuit hun veroveringen in Zuid-Amerika. Tussen deze edelstenen zaten prachtige Peruaanse opalen. De populariteit van de opaal heeft in de 19e eeuw een gigantische dip gekend. Dit kwam doordat de hoofdpersonage uit een populaire roman altijd een grote opaal in haar haren droeg, waar een vloek op rustte. Nadat er wijwater over de opaal valt, verliest de steen al zijn kleur en overlijdt de vrouw. Na het verschijnen van deze roman is de verkoop van de opaal drastisch gedaald. Pas in de 19e eeuw nam de populariteit van de steen weer toe. Dit kwam omdat koningin Victoria van Engeland weg was van de magische steen en daarom een grote verzameling was begonnen.
Als jij een sieraad hebt met opaal, ben dan altijd voorzichtig. Opaal is heel bros en breekt gemakkelijk. Let op met het gebruik van zeep, crèmes en andere huidverzorgingsproducten. Deze kunnen namelijk de glans aantasten. Daarnaast is opaal ook nog eens heel gevoelig voor droogte én vocht. Opaal kan makkelijk uitdrogen bij warmte en/of volle zon. Hierdoor verliest de steen haar mooie glans. Glanst jouw opaal niet meer als voorheen? Wikkel deze dan in een vochtige doek of in een bakje water.
Bij DiamondsByMe verwerken we géén opalen in sieraden. Dit komt mede door de poreusheid van de steen. We willen natuurlijk dat onze gemaakte sieraden hun kwaliteit behouden. Ben je toch op zoek naar een kleurrijk sieraad? Kijk dan eens naar onze collectie aan ringen met roze saffier, aquamarijn, peridoot of blauwe topaas! Bij veel ontwerpen is het combineren van deze edelstenen ook mogelijk! Kijk snel op www.diamondsbyme.nl!